0721.571.086

georgiana@edu-care.ro

Vezi galeria foto

Imaginea de sine intre real si ideal

Stiati ca si la copii pot exista discrepante intre ceea ce sunt, cum se percep si ceea ce si-ar dori sa fie?!Pe fondul unor trairi afective negative, nemultumiri, tensiuni, copiii pot trai un conflict intre Eul ideal si Eul real. Acest conflict poate genera neincredere si stima de sine scazuta.Iata ce trebuie si mai ales ce nu trebuie sa faci pentru a sustine imaginea si stima de sine a copiilor dumneavoastra:1. Cand greseste ajutati-I sa se evalueze corect prin remarci si explicatii legate de comportament ( ai procedat nepotrivit, ai raspuns necuviincios) , nu de persoana (esti obraznica, esti neatenta, esti lenes) pentru a nu le afecta stima de sine.2. Nu il certati generalizand “intotdeauna…. iti place sa ma enervezi, mereu esti neatent, niciodata nu faci cum iti spun eu”3. Invatati-l cum sa reactioneze si sa se comporte in diverse situatii. Fiecare comportament al copiilor are in spate o nevoie pe care daca nu stiu cum sa o satisfaca genereaza manifestari neeagreate de adulti.
Ex. Copilul se joaca cu sculele tatalui si nu le pune la loc.” O abordare nepotrivita ar fi “Ti-am zis sa strangi totul de pe jos, esti un lenes…”
O abordare potrivita ar fi sa ii explicit comportamentul dorit: “Ma astept ca atunci cand te joci cu ceva sa pui lucrurile la locul lor, altfel s-ar putea pierde si nu ne permitem sa cumparam altele.”4. Exprimati-va sentimentele in legatura cu consecintele comportamentului copilului asupra dvs. si a celorlalti Ex: “Cand lasi lucrurile aruncate prin casa ma deranjeaza pentru ca ma impiedic de ele. In plus ne putem accidenta si ai vazut cat de tare ustura/doare cand te zgarii sau te lovesti.”
Ca o concluzie, un mesaj de atentionare asupra comportamentului contine:
“Cand… - descrierea comportamentului”
“Ma simt… - descrierea emotiei generate de comportament”
“Din cauza ca… - descrierea consecintelor provocate de comportament”Prin astfel de mesaje copilul isi pastreaza integritatea, demnitatea, se simte respectat, valoros si intelege specific ce are de facut mai bine pentru viitor.Autor: psiholog Ionela Buroaga

Contact

Georgiana Abrudan
Mobil: 0721.571.086
Email: georgiana@edu-care.ro

Copyright © 2018 Edu&Care.
All rights reserved.